Tapioka zwraca uwagę większości klientów sklepów ze zdrową
żywnością - nic dziwnego, bo małe, delikatne perełki wyglądają
rzeczywiście intrygująco. Niestety, mało kto wie, jakie właściwości ma
tapioka, jak należy ją przygotowywać i w jaki sposób spożywać.
Grysik z tapioki pochodzi z suszenia skrobi zawartej w bulwach manioku,
rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i
w Azji. Jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa. Nie zawiera glutenu,
dlatego poleca się ją szczególnie osobom zmagającym się z alergiami i
nadwrażliwością układu pokarmowego. Pozbawiona jest ponadto szkodliwego
cholesterolu, ma stosunkowo niewiele węglowodanów i białka, dlatego
dania na bazie grysiku mogą spożywać także chorzy na miażdżycę czy osoby
na specjalistycznych i odchudzających dietach.
Tapioka to produkt w 100% roślinny, dlatego sięgają po nią wegetarianie
i weganie – jest ciekawym uzupełnieniem ich jadłospisu, a na blogach o
zdrowej żywności i ekologicznym stylu życia można znaleźć informacje o
tym, że odpowiednio przygotowana i doprawiona tapioka doskonale
zastępuje pasty jajeczne, sery topione i inne podobne produkty
pochodzenia zwierzęcego.
Grysik tapioki służy przede wszystkim do wyrobu budyniów, legumin i
kisielu. Za granicą robi się z niego pyszny bubble tea, czyli popularny
deser herbaciany. Grysik ma działanie zagęszczające, dodaje się go więc
do zup, sosów, musów, polew i lukrów, by zmienić ich konsystencję.
W sklepach tapioka dostępna jest również w postaci mąki, której używa
się do wypieku bezglutenowego pieczywa oraz ciast i ciastek dla
alergików.
Produkt nie należy do najtańszych (około 20.00 PLN za 1 kilogram) ale
jest za to dość wydajny - kilogramowe opakowanie starcza przynajmniej na
dziesięć obfitych porcji.
Przygotowanie tapioki nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:
wystarczy zalać ją gotującą wodą, intensywnie mieszać i - w miarę
gęstnienia - dolewać kolejne porcje wody. Tapioka jest gotowa do
spożycia, gdy tylko stanie się przezroczysta i wystarczająco miękka.
Ten produkt powstały podczas suszenia manioku wciąż pozostaje w Polsce
nieznaną i dość egzotyczną rośliną, o której istnieniu wiedzą
najczęściej tylko ci, którzy interesują się kwestiami zdrowego jedzenia
czy dietami wegańskimi i wegetariańskimy. Może jednak wraz z coraz
popularniejszą modą na ekologiczne odżywianie i zrównoważony tryb życia
grysik z tapioki czy tapiokowa mąka trafi do większej grupy klientów.
Źródło: http://natoobe.pl/lifestyle/article/view/category/13/la_id/109
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz