Osoba chora na
celiakię we własnej kuchni powinna czuć się pewnie, a przygotowane
dla niej potrawy i wypieki powinny być całkowicie "bezpieczne",
czyli bezglutenowe. Idealnym rozwiązaniem dla chorego na celiakię byłoby wyeliminowanie
z kuchni wszystkich produktów zawierających gluten. Jednak w sytuacji, kiedy pod jednym dachem mieszkają zarówno chorzy,
spożywający bezglutenowe posiłki jak i osoby zdrowe, spożywające
zawierającą gluten żywność jest to niemożliwe.
Zaleca się, aby
przygotowywane w kuchni potrawy i wypieki dla osób będących na
diecie bezglutenowej i zdrowych domowników miały jak najmniej różnic:
● zamiast gotować dwóch zup przygotować jedną, bezglutenową, różniącą się jedynie makaronem,● dania mączne (pierogi, naleśniki) przygotowywać tylko w bezglutenowej wersji,● upiec jedno wspólne, bezglutenowe ciasto.
Uniknie się wówczas
pomyłek związanych z serwowaniem potraw, a chory na celiakię -
zwłaszcza, jeżeli jest nim dziecko - czuje się bardziej komfortowo.
PRZECHOWYWANIE BEZGLUTENOWYCH PRODUKTÓW
●
Produkty bezglutenowe nie powinny być przechowywane w
sąsiedztwie produktów zawierających gluten, a więc najlepiej
przechowywać je w osobnej szafce
● Jeżeli będącym na diecie
bezglutenowej domownikiem jest dziecko, to warto taką szafkę
oznaczyć, a dziecko poinformować, iż wszystkie produkty
znajdujące sie w tej szafce są dla niego bezpieczne
GOTOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW
● Podczas gotowania nie wolno używać jednocześnie tych samych sztućców do
mieszania bezglutenowych i zawierających gluten potraw, czy też
smażyć równocześnie na tej samej patelni bezglutenowych i
zawierających gluten kotletów lub klopsów
BEZGLUTENOWE WYPIEKI
●
Drewniane przyrządy wymagające dokładnego mycia (stolnica,
wałek do ciasta) warto zastąpić plastikowymi lub zaopatrzyć się
w osobny zestaw do przygotowania bezglutenowych wypieków
SERWOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW
●
Bezglutenowe
i zawierające gluten potrawy, wypieki oraz
produkty
nie mogą być serwowane (obok
siebie) na tych
samych półmiskach, talerzach, czy też koszykach
●
Podczas większych przyjęć, na których serwowane są bezglutenowe
i zawierające gluten potrawy warto bezglutenowe potrawy oznaczyć
w sposób czytelny dla osoby będącej na diecie bezglutenowej
ZAWSZE
"POD RĘKĄ" W "BEZGLUTENOWEJ
KUCHNI"
Bezglutenowych
produktów zwykle nie kupi się w pobliskim sklepie stąd w "bezglutenowej
kuchni" nie powinno nigdy zabraknąć:
bezglutenowego
pieczywa -
najlepiej posiadać zapas bezglutenowego pieczywa o przedłużonej
świeżości lub pieczywa zamrożonego,
bezglutenowej mąki
- dobra gospodyni powinna posiadać zapas zarówno mąki do
pieczenia, jak i mąki do gotowania,
bezglutenowego makaronu,
bezglutenowej bułki tartej,
bezglutenowego proszku do
pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz