piątek, 11 kwietnia 2014

Bezglutenowa kuchnia - garść porad z portalu dietabezglutenowa.pl

Osoba chora na celiakię we własnej kuchni powinna czuć się pewnie, a przygotowane dla niej potrawy i wypieki powinny być całkowicie "bezpieczne", czyli bezglutenowe. Idealnym rozwiązaniem dla chorego na celiakię byłoby wyeliminowanie z kuchni wszystkich produktów zawierających gluten. Jednak w sytuacji, kiedy pod jednym dachem mieszkają zarówno chorzy, spożywający bezglutenowe posiłki jak i osoby zdrowe, spożywające zawierającą gluten żywność jest to niemożliwe.

Zaleca się, aby przygotowywane w kuchni potrawy i wypieki dla osób będących na diecie bezglutenowej i zdrowych domowników miały jak najmniej różnic:
● zamiast gotować dwóch zup przygotować jedną, bezglutenową, różniącą się jedynie makaronem,
● dania mączne (pierogi, naleśniki) przygotowywać tylko w bezglutenowej wersji,
● upiec jedno wspólne, bezglutenowe ciasto.
Uniknie się wówczas pomyłek związanych z serwowaniem potraw, a chory na celiakię - zwłaszcza, jeżeli jest nim dziecko - czuje się bardziej komfortowo.

PRZECHOWYWANIE BEZGLUTENOWYCH PRODUKTÓW
● Produkty bezglutenowe nie powinny być przechowywane w sąsiedztwie produktów zawierających gluten, a więc najlepiej przechowywać je w osobnej szafce
● Jeżeli będącym na diecie bezglutenowej domownikiem jest dziecko, to warto taką szafkę oznaczyć, a dziecko poinformować, iż wszystkie produkty znajdujące sie w tej szafce są dla niego bezpieczne

GOTOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW
● Podczas gotowania nie wolno używać jednocześnie tych samych sztućców do mieszania bezglutenowych i zawierających gluten potraw, czy też smażyć równocześnie na tej samej patelni bezglutenowych i zawierających gluten kotletów lub klopsów
  
BEZGLUTENOWE WYPIEKI
● Drewniane przyrządy wymagające dokładnego mycia (stolnica, wałek do ciasta) warto zastąpić plastikowymi lub zaopatrzyć się w osobny zestaw do przygotowania bezglutenowych wypieków

SERWOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW
● Bezglutenowe i zawierające gluten potrawy, wypieki oraz produkty nie mogą być serwowane (obok siebie) na tych samych półmiskach, talerzach, czy też koszykach
● Podczas większych przyjęć, na których serwowane są bezglutenowe i zawierające gluten potrawy warto bezglutenowe potrawy oznaczyć w sposób czytelny dla osoby będącej na diecie bezglutenowej


ZAWSZE "POD RĘKĄ" W "BEZGLUTENOWEJ KUCHNI"
 
Bezglutenowych produktów zwykle nie kupi się w pobliskim sklepie stąd w "bezglutenowej kuchni" nie powinno nigdy zabraknąć:
bezglutenowego pieczywa - najlepiej posiadać zapas bezglutenowego pieczywa o przedłużonej świeżości lub pieczywa zamrożonego,
bezglutenowej mąki - dobra gospodyni powinna posiadać zapas zarówno mąki do pieczenia, jak i mąki do gotowania,
bezglutenowego makaronu,
bezglutenowej bułki tartej,
bezglutenowego proszku do pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz