W zależności od czasu wystąpienia reakcję uczuleniową na gluten można podzielić na:
- natychmiastową - występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu
- późną - objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach
Pierwszy typ reakcji jest zależny od
specyficznych dla glutenu przeciwciał w klasie IgE i może objawić
się jednym lub kombinacją niżej wymienionych objawów:
- wymiotami
- biegunką
- wstrząsem anafilaktycznym
- pokrzywką skórną
- wodnistym katarem
- skurczem oskrzeli
- zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry
Reakcja typu późnego, niezależna od
przeciwciał w klasie IgE, objawia się zwykle biegunką lub
zaostrzeniem atopowego zapalenia skóry. Przebieg uczulenia na gluten
różni się w zależności od wieku. U dzieci jest to najczęściej
atopowe zapalenie skóry, rzadziej objawy ze strony układu
pokarmowego czy oddechowego, które występują po spożyciu niewielkich,
miligramowych, ilości glutenu. W przeciwieństwie do celiakii większość
dzieci wyrasta z tego typu alergii.
U dorosłych alergia na gluten ujawnia się najczęściej pod postacią
pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego lub
biegunki. Ponadto u dorosłych obserwuje się postać alergii na gluten,
która występuje jedynie po równoczesnym wysiłku fizycznym. W
przeciwieństwie do dzieci uczulenie na gluten jest u dorosłych
zjawiskiem trwającym latami, a do wywołania objawów alergii
potrzebne są znacznie wyższe niż u dzieci ilości glutenu (10 g lub
więcej).
Diagnostyka i leczenie alergii na gluten
Badania laboratoryjne mają ograniczone
znaczenie w diagnostyce alergii pokarmowej. Dodatnie testy skórne
nie występują u wszystkich osób z alergią pokarmową i mają tendencję
do utrzymywania się po klinicznym ustąpieniu objawów alergii.
Obserwuje się również dodatnie testy skórne u osób, które nie były
uczulone na gluten. Jedynie ujemne testy skórne z dużym
prawdopodobieństwem wykluczają alergię na gluten. Podwyższony poziom IgE
swoisty dla glutenu może mieć pewne znaczenie w wykrywaniu reakcji
natychmiastowego typu, jednak korelacja poziomu swoistego IgE z
objawami jest umiarkowana. Aby mieć pewność czy objawy alergii na
gluten nie są objawami celiakii, oznacza się poziom przeciwciał
przeciwko endomyzjum mięśni gładkich (IgAEmA) lub przeciwko
tranglutaminazie tkankowej (tTG), które nie występują w przypadku
alergii na gluten. Najbardziej wiarygodnym testem w diagnostyce
alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem
uczulającego pokarmu.
Podobnie jak w przypadku celiakii podstawą leczenia alergii na gluten jest dieta bezglutenowa.Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz