Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies* i wszystkie produkty z ich dodatkiem.
W tabeli poniżej opisujemy produkty bez glutenu, mogące go zawierać oraz zawierające gluten. Tutaj natomiast prezentujemy wykaz konkretnych marek produktów bezglutenowych dostępnych na polskim rynku
rupa produktów
|
Nie zawierają glutenu
|
Mogą zawierać gluten
|
Zawierają gluten
|
Produkty zbożowe
|
Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż
biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i
kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa,
gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki,
gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk
bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem
„przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki
kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka
tarta bezglutenowa
|
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać
słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w
sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem
|
Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz,
kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu
na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne,
jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna
(pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne
zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi,
pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb
biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie,
precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle,
biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka,
drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
|
Mięso, ryby, jaja
|
Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
|
Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe
(kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (
parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)
|
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
|
Mleko i produkty mleczne
|
Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko
zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny,
nieprzetworzony ser biały, żółty
|
Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje
czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki
topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby
seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają
błonnik pszenny), sery pleśniowe
|
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
|
Tłuszcze
|
Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
|
Majonezy, gotowe sosy (dresingi)
|
Olej z kiełków pszenicy |
Warzywa i przetwory z warzyw
|
Wszystkie warzywa (świeże, mrożone,
konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica),
ziemniaki, skrobia ziemniaczana
|
Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym
składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki
ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety
sojowe, majonezy sojowe
|
Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką
|
Owoce
|
Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
|
Owoce suszone, wsady owocowe
|
|
Cukier, słodycze, desery
|
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i
ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z
mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego
kłosa”
|
Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy
|
Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
|
Napoje
|
Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
|
Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza
aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne,
alkohole z dodatkami smakowymi
|
Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
|
Przyprawy
|
Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari
|
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi
|
Zwykły sos sojowy |
Zupy
|
Zupy domowe z dozwolonych produktów
|
Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe
|
Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
|
Inne
|
Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe
|
Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy
|
Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane
białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian)
komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne
|
Prosimy pamiętać, że podane
przez nas informacje mają charakter orientacyjny — aby mieć całkowitą
pewność, zawsze należy zapoznać się ze składem produktu przed spożyciem.
*Zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem,
dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej. W niektórych krajach,
np. w Finlandii, produkowany jest jednak także czysty, certyfikowany
owies, którego spożywanie w niewielkich ilościach jest dozwolone. Więcej
na ten temat – o owsie bezglutenowym.
Fragmenty (dotyczące owsa) Rozporządzenia
Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 dotyczące składu i
etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nie tolerujących
glutenu:
(…)
(5) Większość osób z nietolerancją
glutenu może włączyć owies do swojej diety bez negatywnych skutków dla
zdrowia, nie dotyczy to jednak wszystkich cierpiących na tę dolegliwość.
Kwestia ta jest wciąż badana przez środowisko naukowe. Powodem do
niepokoju jest natomiast zanieczyszczenie owsa pszenicą, żytem lub
jęczmieniem, które może mieć miejsce podczas zbiorów, transportu,
przechowywania i przetwarzania. Dlatego też ryzyko zanieczyszczenia
glutenem produktów zawierających owies należy uwzględnić przy
etykietowaniu takich produktów.
(…)
Art.3
(…)
3. Owies znajdujący się w środkach
spożywczych dla osób nietolerujących glutenu musi być w szczególny
sposób produkowany, przygotowywany lub przetwarzany, tak aby uniknąć
zanieczyszczenia pszenicą, żytem, jęczmieniem lub ich hybrydami, a
zawartość glutenu w takim owsie nie może przekraczać 20 mg/kg.
(…)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz