www.celiakia.pl
Jesteśmy największą organizacją pożytku publicznego pomagającą osobom na diecie bezglutenowej, jedyną o zasięgu ogólnopolskim i prowadzącą wszechstronne działania na rzecz polskich bezglutenowców i ich rodzin.
Od roku 2008 Stowarzyszenie ma status organizacji pożytku publicznego (nasz KRS: 0000 27 37 81) i liczy obecnie ponad 2100 członków z wszystkich zakątków Polski.
Działamy m.in. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Katowicach, Poznaniu,
Opolu, Częstochowie, Olsztynie, Białymstoku, Gdańsku, Suwałkach, Nowym
Sączu, Szczecinie i innych miastach. Skupiamy osoby z celiakią, alergią
na gluten, rodziców chorych dzieci, lekarzy, dietetyków i wszystkie
osoby zainteresowane tematyką.
Kontakt do Oddziałów Stowarzyszenia w poszczególnych miastach: tutaj.
O tym co robimy w poszczególnych miastach można przeczytać tutaj.
Naszą misją
jest sprawić, aby Polska była krajem przyjaznym osobom na diecie
bezglutenowej, co krok po kroku skutecznie realizujemy. Pracujemy
nad zwiększeniem świadomości na temat celiakii, poprawą wykrywalności
choroby oraz poprawą jakości życia osób na diecie bezglutenowej. Jeszcze
wiele pracy przed nami, choć w ciągu ostatnich lat udało się już
znacząco podnieść wiedzę na ten temat (do niedawna w kwestii celiakii w
Polsce działo się bardzo niewiele…)
Nasze główne działania
- Organizujemy liczne konferencje, m.in. Międzynarodowy Dzień Celiakii
- Prowadzimy największy w Polsce serwis www.celiakia.pl
- Organizujemy warsztaty edukacyjne i spotkania osób na diecie w całej Polsce
- Prowadzimy bezpłatny Punkt Informacyjno-Konsultacyjny i poradnictwo dietetyczne
- Dążymy do refundacji kosztów diety bezglutenowej
- Prowadzimy Program dla restauracji „MENU BEZ GLUTENU”
- Nagłaśniamy temat celiakii i diety w prasie i telewizji – setki artykułów
- Skutecznie walczymy o bezpieczną żywność bezglutenową – licencje i badania
- Prowadzimy stronę www.przekreslonyklos.pl
- Publikujemy Wykaz produktów bezglutenowych na polskim rynku
- Wydajemy bezpłatne poradniki „Celiakia i dieta bezglutenowa”
- Wydajemy czasopismo „Bez glutenu”
- Dzięki nam od 2009 roku w Polsce jest bezglutenowa komunia
- Prowadzimy portal z bezglutenowymi przepisami www.kuchniabezglutenowa.pl
- Reprezentujemy polskich celiaków za granicą (jako jedyni należymy do AOECS)
- Uczestniczymy w konferencjach medycznych w kraju i za granicą
- Współpracujemy z dietetykami i lekarzami z całej Polski
- Wydajemy newsletter „Dieta bezglutenowa” (zapisy obok po lewej stronie)
- Tworzymy listę miejsc przyjaznych bezglutenowcom (wypoczynek)
- organizujemy kolonie i obozy dla dzieci na diecie bezglutenowej
- Wspieramy, radzimy, pomagamy wszystkim, którzy tego potrzebują
Do Stowarzyszenia może zapisać się każdy kto
jest zainteresowany tematyką bezglutenową. Członkowie Stowarzyszenia
otrzymują bezpłatnie szereg materiałów informacyjnych, poradnik „Celiakia i dieta bezglutenowa”, kolejne wydania czasopisma „Bez glutenu”,
a ponadto: uczestniczą w naszych warsztatach, konferencjach, są na
bieżąco informowani o najważniejszych wydarzeniach związanych z
celiakią.
Wszystkim zainteresowanym lekarzom i dietetykom wysyłamy bezpłatnie poradniki na temat celiakii, restauratorom informacje na temat możliwości przystąpienia do programu „MENU BEZ GLUTENU” – wystarczy się z nami skontaktować.
Zapraszamy do Stowarzyszenia!
Honorowi członkowie
Wspiera nas wielu lekarzy, profesorów,
pracowników naukowych. Członkami honorowymi Stowarzyszenia są m.in.
prof. Hanna Szajewska (WAM), prof. Jerzy Socha (CZD), prof. Krystyna
Karczewska (ŚAM), prof. Bożena Cukrowska (CZD), prof. Maciej Kaczmarski,
prof. Elżbieta Cyrta-Jarocka, dr Ewa Lange (SGGW), dr Joanna
Myszkowska-Ryciak (SGGW), dr Hanna Gregorek (CZD), dr Anna Stolarczyk
(CZD), dr Ewa Waszczuk, dr Piotr Dziechciarz, dr Piotr Zimnicki, dr
Barbara Kalita, dr Krzysztof Marek, mgr Urszula Grochowska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz