Mąka kukurydziana - zaliczana jest do tzw mąk niechlebowych, czyli mąk,
które mogą stanowić jedynie dodatek do wypieku chleba. Podobnie jak
mąka jaglana, nie zawiera glutenu.
Brak glutenu w tej mące to niewątpliwy rarytas dla osób cierpiących na
celiakię, czyli chorobę,w przebiegu której organizm nie toleruje
glutenu. Mąka kukurydziana zawiera również wiele substancji
odżywczych,takich jak białko oraz błonnik, który znacznie ułatwia
trawienie. Ma również swoim składzie witaminy A, E oraz B, a także
magnez fosfor, potas i selen.
Maka kukurydziana ma charakterystyczny pomarańczowy kolor i wyrazisty
smak. Ciasto wykonane na bazie tej mąki jest raczej ciężkie mało
elastyczne i porowate.
Maki kukurydzianej ze względu na jej odżywcze właściwości używa się do
produkcji pokarmów dla niemowląt. Przemysł spożywczy wykorzystuje ją do
produkcji chrupek,płatków czy dietetycznego chleba.
W kuchni ma ona również szerokie zastosowanie: można z jej dodatkiem
przygotować pyszne ciasta ciasteczka, omlety, racuszki. Świetnie
sprawdza się również jako zagęszczacz wszelakich potraw,ciekawostką jest
fakt, iż wykazuje ona większe właściwości zagęszczające niż mąka
pszenna.
W kuchni polskiej nie jest to zbyt popularny produkt, jednak coraz więcej gospodyń domowych przekonuje się do tejże mąki.
Ciekawostki:
Mąka kukurydziana jest głównym składnikiem charakterystycznych dla
kuchni meksykańskiej okrągłych placków zwanych tortilla,które są
spożywane jako pieczywo lub dodatek do innych potraw.
Wartości odżywcze w 100 g:
-
energia 383 kcal
-
białko 7 g
-
węglowodany84 g
-
tłuszcz 2 gŹródło: http://www.gotuj.pl/kuchnia/maka-kukurydziana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz