środa, 16 kwietnia 2014

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana - zaliczana jest do tzw mąk niechlebowych, czyli mąk, które mogą stanowić jedynie dodatek do wypieku chleba. Podobnie jak mąka jaglana, nie zawiera glutenu.
Brak glutenu w tej mące to niewątpliwy rarytas dla osób cierpiących na celiakię, czyli chorobę,w przebiegu której organizm nie toleruje glutenu. Mąka kukurydziana zawiera również wiele substancji odżywczych,takich jak białko oraz błonnik, który znacznie ułatwia trawienie. Ma również swoim składzie witaminy A, E oraz B, a także magnez fosfor, potas i selen.
Maka kukurydziana ma charakterystyczny pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Ciasto wykonane na bazie tej mąki jest raczej ciężkie mało elastyczne i porowate.
Maki kukurydzianej ze względu na jej odżywcze właściwości używa się do produkcji pokarmów dla niemowląt. Przemysł spożywczy wykorzystuje ją do produkcji chrupek,płatków czy dietetycznego chleba.
W kuchni ma ona również szerokie zastosowanie: można z jej dodatkiem przygotować pyszne ciasta ciasteczka, omlety, racuszki. Świetnie sprawdza się również jako zagęszczacz wszelakich potraw,ciekawostką jest fakt, iż wykazuje ona większe właściwości zagęszczające niż mąka pszenna.
W kuchni polskiej nie jest to zbyt popularny produkt, jednak coraz więcej gospodyń domowych przekonuje się do tejże mąki.
Ciekawostki:
Mąka kukurydziana jest głównym składnikiem charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej okrągłych placków zwanych tortilla,które są spożywane jako pieczywo lub dodatek do innych potraw.
Wartości odżywcze w 100 g:
  • energia 383 kcal
  • białko 7 g
  • węglowodany84 g
  • tłuszcz 2 g



    Źródło: http://www.gotuj.pl/kuchnia/maka-kukurydziana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz