Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex” z siedzibą w Sadach k/Poznania rozpoczął swoją działalność w 1987 r. Jest największym producentem w kraju środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, bezglutenowych (oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa), niskobiałkowych (z symbolem PKU)i dla diabetyków. Asortyment firmy obejmuje wyroby piekarnicze (chleby, bułki, hot –dogi, rogale,) – pakowane w atmosferze ochronnej, makarony, cukiernicze (ciastka kruche, wafle, markizy, herbatniki, babki, delicje, super mleczko, biszkopty itp.), wyroby ekstrudowane (płatki, chlebek chrupki, fasolki) oraz koncentraty ciast. Wypieki firmy sporządzane są na bazie surowców naturalnych w dużej części pochodzących z importu (guma guar, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa). Specyficzna technologia sprawia, iż nie różnią się one pod względem organoleptycznym od tradycyjnych.
Stosowane surowce bazowe – skrobia pszenna bezglutenowa i kukurydziana, zapewniają najwyższą jakość. Stały poziom białka i glutenu mieszczący się poniżej wymaganych przez Prawo Żywnościowe (Standard Codex dla „ Żywności Bezglutenowej” 118 – 1981) norm dla tej diety.
Poziom glutenu w wyrobach bezglutenowych nie przekracza dopuszczalnej normy 2 mg/100g wyrobu.
Zakład podlega ścisłemu reżimowi sanitarnemu wynikającemu z wdrożonych systemów jakości BRC, ISO 9001, HACCP.
Surowce stosowane do produkcji posiadają atesty oraz badania na gluten przeprowadzane w aakredytowanych laboratoriach.
FIRMA POSIADA CERTYFIKATY: BRC, ISO-9001
Ścisłe
przestrzeganie diety bezglutenowej jest konieczne w przypadku choroby
wrodzonej jaką jest celiakia, jak również chorób nabytych takich jak
wtórny zespół złego wchłaniania, alergie.
Wyroby bezglutenowe
niskobiałkowe przeznaczone są dla dzieci i osób dorosłych
nietolerujących białka, głównie aminokwasu fenyloalaniny. Schorzenie to
określane jako fenyloketonuria, wymaga prowadzenia ścisłej diety przez
całe życie.
Nie podporządkowanie się diecie prowadzi w konsekwencji do biegunek, małego przyrostu wagi, niskiego wzrostu i zaburzeń psychicznych.
Zastąpienie cukrów złożonych ( sacharozy) cukrami półsyntetycznymi ( zamienniki cukru) powoduje zmniejszenie zapotrzebowanie organizmu chorego na insulinę, co w konsekwencji prowadzi do zahamowania rozwoju choroby cukrzycy.
Firma
jest zakładem pracy chronionej od 27 listopada 1995 r. Zatrudnia osoby z
różnymi schorzeniami i upośledzeniami w tym również młodzież. Zakład
stwarza w/w pracownikom warunki pracy i pomoc na jesień życia – czyli
wypracowanie odpowiedniego okresu pracy celem nabycia prawa do uzyskania
renty z tytułu niezdolności do pracy.
Produkty
Zakładu docierają do odbiorców detalicznych, hurtowych, placówek służby
zdrowia, szkół na terenie całego kraju. Wysyłka do klientów odbywa się
za pośrednictwem własnego transportu, poczty i firm transportowych. Zamówienia można składać telefonicznie
,faxem, pocztą elektoniczną z 2-3 dniowym wyprzedzeniem. Istnieje
również możliwość zakupu wyrobów w sklepie przyzakładowym wg cen zbytu oraz w sklepie internetowym ( www.glutenex.com.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz