sobota, 12 kwietnia 2014

Glutenex

http://www.glutenex.com.pl


Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex”  z siedzibą w Sadach k/Poznania rozpoczął swoją działalność w 1987 r. Jest największym producentem w kraju środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, bezglutenowych (oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa), niskobiałkowych (z symbolem PKU)i dla diabetyków. Asortyment firmy obejmuje wyroby piekarnicze (chleby, bułki, hot –dogi, rogale,) – pakowane w atmosferze ochronnej, makarony, cukiernicze (ciastka kruche, wafle, markizy, herbatniki, babki, delicje, super mleczko, biszkopty itp.), wyroby ekstrudowane (płatki, chlebek chrupki, fasolki) oraz koncentraty  ciast. Wypieki firmy sporządzane są na bazie  surowców naturalnych w dużej części pochodzących z importu (guma guar, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa). Specyficzna technologia sprawia, iż nie różnią się one pod względem organoleptycznym od tradycyjnych.
Stosowane surowce bazowe – skrobia pszenna bezglutenowa i kukurydziana,  zapewniają   najwyższą jakość.   Stały poziom białka i glutenu mieszczący się poniżej wymaganych przez Prawo Żywnościowe  (Standard Codex dla „ Żywności Bezglutenowej” 118 – 1981) norm dla tej diety.
Poziom glutenu w wyrobach bezglutenowych nie przekracza dopuszczalnej normy 2 mg/100g wyrobu.
Zakład podlega  ścisłemu reżimowi sanitarnemu wynikającemu z wdrożonych systemów jakości BRC, ISO 9001, HACCP.   
Surowce stosowane do produkcji posiadają atesty oraz badania na gluten przeprowadzane w aakredytowanych laboratoriach.
FIRMA POSIADA CERTYFIKATY:  BRC, ISO-9001
      
  Ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej jest konieczne w przypadku choroby wrodzonej jaką jest celiakia, jak również chorób nabytych takich jak wtórny zespół złego wchłaniania, alergie.
Wyroby  bezglutenowe niskobiałkowe przeznaczone są dla dzieci i osób dorosłych nietolerujących białka, głównie aminokwasu fenyloalaniny. Schorzenie to określane jako fenyloketonuria, wymaga prowadzenia ścisłej diety przez całe życie.
Nie podporządkowanie się diecie  prowadzi w konsekwencji do biegunek, małego przyrostu wagi, niskiego wzrostu i zaburzeń psychicznych.
Zastąpienie cukrów złożonych ( sacharozy)  cukrami półsyntetycznymi ( zamienniki cukru) powoduje zmniejszenie zapotrzebowanie organizmu  chorego  na insulinę, co w konsekwencji prowadzi do zahamowania rozwoju choroby cukrzycy.
Firma jest zakładem pracy chronionej od 27 listopada 1995 r. Zatrudnia osoby z różnymi schorzeniami i upośledzeniami w tym również młodzież. Zakład stwarza w/w pracownikom warunki pracy i pomoc na jesień życia – czyli wypracowanie odpowiedniego okresu pracy celem nabycia prawa do uzyskania renty z tytułu niezdolności do pracy.
Produkty Zakładu docierają do odbiorców detalicznych, hurtowych, placówek służby zdrowia, szkół na terenie całego kraju. Wysyłka do klientów odbywa się za pośrednictwem własnego  transportu, poczty i firm transportowych. Zamówienia można składać  telefonicznie ,faxem, pocztą elektoniczną z 2-3 dniowym wyprzedzeniem. Istnieje również możliwość zakupu wyrobów w sklepie przyzakładowym  wg cen zbytu oraz w sklepie  internetowym ( www.glutenex.com.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz